.KliksKliksKliks.

Tuesday, August 25, 2015

LONDON DAY 4 (OXFORD STREET/HARD ROCK CAFE LONDON)

Good Morning :) Hari ni kakak berkobar2 sgt dtg opis pagi2 sbb x zabar nk hapdate citer London day 4. Lagi pun day 4 ni x byk g mane, tu yg semangat nk update tu, kekeke.

Akak kt London x lama dik 4 hari jek, hari ke 4 tu pun dh nk gerak g Paris,beli tictket eurotrain at 4pm,berkejar2 laa pagi tu nk sambung shopping kt Oxford Street. Nasihat kakak, kt London ni mmg x cukup setakat 3 ke 4 hari jek,kalau yang first time dtg, nasihat kakak amik laa cuti lama sikit,gi lah tour London ni at least seminggu, byk sbnrnye attraction dlm n luar London yang korang boleh pergi balik hari. 

Ok x mo dgr citer sedih kakak byk2, jum tgk ape yang menarik di Oxford Street ni.

OXFORD STREET




Kiteorg keluar hotel mmg seawal pagi lah sbb nk kejar masa, tapi apa yang best kt negara Eropah ni dieorg mmg bukak shopping mall n butik2 dieorg pagi2, pukul 8am dh bukak. So kakak merupakan diantara org trawal masuk Primark. Wakakaka!! Dekat laa katakan dgn hotel,tu yg rajin g pagi2 tu.





 Sebelum masuk Primak kite posing dulu.

Korang mesti herankan ape psl laa setiap kali dtg London mesti org Mesia ni nk g Primark? haa biar kakak ceritakan ape yang menarik dlm Primark ni.


Beginilah keadaan di dalam Primark ni. Terima kasih atas gambar Google, akak mmg x sempat nk snap2 gmbar dik. Masuk-masuk je dh jadi gile tgk barang2 sume, masa pun suntuk, sempat grab ape yg patut je diknon.






Ok dari gambar tersebut ape yang korang hadam?? Nampakkan harga die cm ne?? Sbb tu lah semua tourist datang sini mesti nk g Primark, sbb murah tahap nak arwah.

Kdg2 tshirt2 dpt £1, seluar jeans aku beli dpt £5, spender bra dapat £4 ko bayangkan kalau spender dgn bra ko dpt £4 jadi RM20 duit mesia, kt mesia dapat ke bra spender rm20 one set yg kualiti?? x dapekkan?? So borong je laa kt Primark ni, baju bajan die pun berkualiti. So akak pun borong laa segala keperluan, sampailah tshirt anak2 buah akak pun akak beli kt primarks je dik. Baguih kalau ade kedai cm gini kt Mesia, malangnye x ade, ko berangan je laa nnti Primark dtg kt Mesia. 


Hasil borongan


Ppuan ni pun sama,mengata aku,die pun borong jgk. Korang yg dh borong-borong tu jgn lupe pulak claim VAT Tax. London punya rate 20% yang ko boleh claim balik, tapi dari 20% tu die akan tolak service charge tolak tu tolak ni, dapat laa dlm 11-15%,jadik laa labu, janji dapat balik duit. Kt London x silap aku serendah 50 Pound ko dh boleh start claim VAT Tax. 



Dkt Oxford Street ni mmg sepanjang-panjang laluan tu ialah butik-butik berjenama, mcm street brand butik and few brand mewah, tapi kami ni nk explore lebih ni, bukan jalan kt depan-depan street, jalan kt belakang-belakang street,ade kedai jgk. Jalan punya jalan jumpe laa Butik Victoria Secret,LUSH and etc lagi. 


LUSH



Haaa ni kedai yang org Mesia dok tergila-gila beli sabun die, mmg wangi habaq hang! Tapi seketui jek starting £4, ade yang sekali rendam terus utk dlm bath tub,ade yang ko boleh pakai berulang kali, trpulang pada korang nk beli yang mana. Tapi apa yang best sabun-sabun ni semuanya organik and sangat2 tempting bau,warna and bentuk2 die.


Terpulang korang nk beli utk fengsi ape, ade yang fungsi utk lembutkan kulit kaki,penjagaan kulit muka,penjagaan badan. Macam aku amik yang sejibik yang dalam gmbr ni, konon-konon akak bajet nk mandi dalam bath tub bersama-sama suami laaa konon, haktuihh!! Sampai skang pun x berpakai lagik, umah x de bath tub laa katakan, wakakaka!! Yang mcm akak beli dlm gmbr ni bagus, siap ley pecah2kan nak pakai byk mane, so sesuai lah dgn akak yang tema bajet ni kan. Siap boleh pilih bau and perisa ape ko nak dik, janji ko jgn buat mkn pulak.

Jumpe kedai kebab area Oxford street ni kite mencekik dulu. 

Sepatutnya kami ni semua planning nk berjalan sampai ke Hamley's London. Tapi sekali lagi, cerita sadis akak, x sempat diknon, tgk2 jam je nak dkt kul 12. Kene balik hotel nak check out and lat packing lagi sebelum nak gerak ke train station at 1pm.



Balik-balik je hotel dah siap packing, kami semua panic at the disco,baru 4 hari ddk London Beg dah bukak utk dijadikan luggage,luggae dah bertambah,mcm mane nk gerak g train station dgn ber bag2 nih?? Mak mertua aku dh risau dah. Selamat laa Abg Meor yang hensem tu ade kt London ni,sekali lagi kami menggunakan perkhidmatan die. Tapi kali ni x planning, emergency call die mintak die pick up pukul 1pm cm tu. Selamat laa Abg Meor x de org booking for today, fuhhhh!!! Selamat!!! TQ Abg Meor, mmg suggest sgt2 siapa2 nak gunakan perkhidmatan Abg Meor ni di Kota London. Abg Meor only charge us for £20 utk 6 org satu kereta. Perjalanan kami dr Edgeware Road ke St Pancras train station. 

Ni Contact Abg Meor

Nah amik ni, sekali lagi kakak share nombor Abg Meor. Jangan kata kakak x payung. 

Still ada masa sebelum nk berlepas ke Paris, kami ni sempat lagi nih mintak Abg Meor drop kiteorg ke Hard Rock Cafe London. Nak bebenor teman ni tgk the first ever Hard Rock Cafe in the world ni. 




Bagi penggemar-penggemar Hard Rock, pasti muka berseri-seri sampai kt sini. Collector laa katakan, sama laa dengan laki hakak, kemaen muke ade senyum smpai kt HRC London ni. Habis laa deme borong t-shirt2, pin laa, fridge magnet laa. Mcm kakak cool je ddk kt luar tu tgkp gmbr dgn anak hakak.



Haaaa ko nmpk x berapa panjang daa beratur nak makan kt HRC London nih. Oklah meh laa kakak nk cerita sikit sejarah HRC London ni. Aku buat short documentary pasal HRC KL sbb tu laa sikit serbanyak tau pasal HRC London. HRC London ni merupakan the first HRC yang di buka pada tahun 14 Jun 1971oleh Peter Mortton and Isaac Trigger. And the first gitar yang di gantung kt sini merupakan gitar the lagendary Eric Clapton. So time kami beli sourvenir tu, ade baju hard rock London special edition Eric Clapton. Terus akak suh laki akak sauk dik! Baru laa power! Hahaaha


Dieorg ni kejam tau, aku tgkpkan gmbr dieorg cantik, nmpk laa bangunan HRC London yang panjang tu. Sampai kt aku gmbr seciput je dpn pintu masuk cm gini. Boleh laa dik non. Sedih tul aku dpt gmbr huduh!! Wakakaka

Ok settle membeli belah kt HRC, moh laa kite teruskan perjalanan ke train station, Abg meor ni betul2 hantar kami depan pintu masuk St Pancras. 


Rasa sedih laa pulak nk tinggalkan London ni, org nye baik2, so helpfull,friendly, makanan halal senang nak dapat, org melayu pun banyak. I feel like home! hahaha..puihh! Ok2 dh jgn buang masa kami semua kene bergegas2 check in at 2pm, 2hours b4 train nk gerak ok, mcm ko nk naik flight. Dgn ko nk mengheret brg2 yang ko dh beli. Mmg azabbbb.



Ko nmpk x dinding ala2 citer harry potter tu, huwaaaa!! sekali lagi impian aku musnah x trcapai nk g tgk Platform 9 1/2 ke Platform berapa tah, 2 jam pun x sempat sbb kami ramai dgn aku nk uruskan anak lagi. Kalau korang sempat jgn lupe g bergmbr dgn troli separuh masuk dinding tu ok. Baru laa fefeling harry Potter. 

Kalau hadek-hadek sempat pergi, jgn lupe pose angkat kaki mcm ni utk tatapan hakak okeeh! Huwaaaaa!!



Good bye London city, till we meet again. Doakan akak dan suami akak senantiasa di murahkan rejeki mcm Datin Ekhyra, boleh laa selalu2 akak dtg London ni, silap2 hadik2 semua boleh kirim henbeg idaman kalau hakak kaya boleh g selalu kt London nih. 

Oklah, penat dah perah otak igt balik story 5 bulan lalu, next entry, sebelum entry Paris Day 1, akak akan ceritakan mcm mane korang boleh beli ticket Eurotrain sendiri tanpa perlu beli dgn any travel agent ok. Semoga informasi 4 hari di Kota London ni sikit sebanyak dpt laa bantu korang yg first time nk g sana. Adios! 

1 comment: