.KliksKliksKliks.

Thursday, August 27, 2015

PARIS DAY 2 (Paris City Tour with Big Bus Paris)

Gemoning bloggers,

Sekali lagi kakak pagi2 dh bersemangat waja nk hapdet blog hari ni, nk citer Paris day 2. Paris day 2 ni kiteorg decide utk buat city tour, x zabar nk tgk keindahan kota Paris. Kite tetap decide utk tour Paris city dengan menggunakan perkhidmatan BigBusParis sama seperti di London.


Fuhh rasa lega bile tgk map Paris tourst attraction. kt Paris ni attrction tidaklah pack seperti di London, so korang mmg boleh plan utk turun satu tempat ke satu tempat.  Ok so the first thing we decide utk naik Eiffle tower at 11am. Tapi kiteorg dh trlambat ni nak naik first bus at 10.30am. So we decided to take a cab utk ke Eiffle Tower. 

Fuh lega rasanya bile tgk meter x laa mahal mcm cab kt London. Total meter dlm Euro9 utk 4 org. RM36 per cab. Ok laa kan. Cpt pun cpt, jarak dr Arc De Triompe to Eiffle tower less then 5min. Kejap je dh smpai.


This is my first impression bile tgk Eiffle Tower dr dlm cab. Masyaallah CANTIK nye!! Hanya tuhan yang tau perasaan tu. Aku sebenarnye bukan peminat negara eropah, kalau boleh aku sgt berminat utk ke negera Jepun, aku lebih pandang ke timur. Tp mak mertua dh ajak, zasss je lah. Patutlah semua org ckp "Eiffle I'm In Love" Yes!!!! Im in love first time tgk you Eiffle, sgt2 cantik, sgt2 mengkagumkan. Patutlah disenaraikan sebagai salah satu 7wonders in the world.  


Turun-turun je cab, rasa teruja, dengan udara yang sgt2 cantik, x terlampau sejuk, matahari dah keluar, tapi cuaca sejuk2 je. Best. Paris im in love!! Ok2 sebelum tu kakak nk citer pasal ticket nak naik Eiffle Tower. 

Ok, mula2 waktu aku nk beli ticket tu aku pun g to direct website:

Tapiiiii....yang sedihnye ticket dh sold out dik!!!! So nasihat kakak,bile ko decide je nk travel to Paris,cpt2 laa beli ticket,mcm ko beli ticket Euro Train, sama lah, 6 bulan sebelum elok lah beli. Tp aku ni gigih ni sbb nk jgk naikkan Eiffle tu, aku pun research2 kt google,jumpe laa satu agent ni, ko boleh beli ticket direct dgn die.

AGENT EIFFLE TOWER TOUR: 

Agent yang boleh di percayai and di menawarkan package paling murah dari agent yang lain, x caya korang search laa sendiri. aku dpt dlm Euro56 berbanding yang lain Euro60, Euro65. Actually kalau korang nk tour mane2 kt area Paris ni, dieorg ada mcm2 package. Tp mcm kami dh amik tour dengan BigBus, we oll hanya perlukan ticket utk naik ke eiffle shj. Yang lain BigBUs dh uruskan. 

Ok so here is the website 


Ko tekan kt Eiffle Tower Skip The Line Tour. 

Haaa nnti ko nampak kt perkataan tulis date, ko pilih lah date ko, insyaallah masih ade lagi, cuma ko kene byr mahal sket laa dr harga ko beli direct kt website Eiffle Tower. Tp puas hati sbb ko x yah nk beratur panjang,terus je die bwk naik atas Eiffle tu.

Tapi sebelum ko nk naik tu, ko kene berkumpul kt office die tau, ni haa map, lagi senang ko tunjuk je terus map die kt pemandu teksi ko,jauh gak nk jalan kaki,kami adventurekan,jalan kaki ok adik2 sekalian.



 Haaaa dh smpaikan,excited kemaen laa aku kan dgn laki dan anak. Siap semangat ni pki sedondon demi mendapatkan gmbr super stylo kt puncak eiffle tu. Wakakaka!!



Amboiii cikudut!! 
Mak cikudut yang paling over nmpknye!!Hahaha

 Cikudut and Ti Jia.

Ok time ni kiteorg betul dpn Fat Bike Tour office, kene tunggu giliran, ade org yang akan jd tour guide ko bwk ke Eiffle Tower smpai naik ke atas. Smpai2 Eiffle je korang kene beratur utk naik lift, Tour guide kiteorg pesan utk SANGAT BERHATI HATI dengan PENYELUK SAKU. Salah satu dr yg joined trip kami pun berkemungkinan besar adalah dari kalangan pick pocket. Sbb pick pocket dieorg kbykkannye rupe mcm Eurasian sikit, dieorg sgt effiecient bak2 mencopet duit org ni. So guys nasihat akum jgn letak duit kt pocket belakang,dlm beg atas dlm hen beg yang tidak berzip. Dieorg sgt2 effiecient!.  


Ok smabung citer naik eiffle tower, tadaaaa lift die transparent ko..haaaa nampak x ley tgk bgnunan2 dr dlm lift.


video

Ok so here is the video, my expirience naik lift tuk smpai ke puncak Eiffle Tower. Laki akak si gayat, takut tgk bwah..muahaha.



Tadaaaa..LaLa dh smpai on the top of eiffle tower ok.



Hidung lala jd merah, sbb angin atas kuat sgt. Walaupun temp. 11 degrees,tapi lala x tahan.

So LaLa pun nanges,hahaha! Kesian anak aku x tahan angin sejuk, Tapi mmg sejuk betul dik, cuaca dh cantik dah,sekali mai angin sepoi sepoi dtg menyerang ko,haaaa amik!! Mengigil2 semua org carik tempat berlindung.


Tibelah masanye mak khayla nak fefeling pulokkk.Wakakaka,sile jgn muntah.


Akak pun konon-konon nk fefiling nk gmbr ciom molot atas eiffle tower kan. Nanhadooo! Penat akak tadah gigi tau laki kakak ni suke malu2 kambing. Mencik! Punah sekali lagi harapan kakak.hahaha!!


 Kesian LaLa dh x tahan sejuk,hidung smpai berair2 sbb trlampau sejuk.


Then we decided utk turun ke level 2nd floor,boleh tgk bandar paris dgn lebih dekat. So korang mmg akan nmpk old city dgn new city,jauh berbeza,dieorg x simple runtuhkan bangunan2 lama,malah dieorg jaga dan jadikan heritage site. Malaysia should be like this i think.


Sekali lg, Lala x tahan sejuk,lala nanges.Hahaha.ok2 Ibu n daddy terus decide utk turun bawah bagi panas sikit.







SO here we goes, gambar wajib depan Eiffle Tower.Yehaaaaa!!
Lala tetap dgn susunye,x lepas2



 Then we all jalan ke Champ De Mars utk pick up Big Bus kami to the next desxtination. Lets go!!
Btw korang kene brgmbr byk2 tau kt Champ De Mars ni, cantik sgt2 kt sini, kakak seperti biasa cerita sedih, x sempat nk tgkp gmbr.Konon nk repeat hari kelima,hurmmm..mimpi je laa diknon.Hahaha!!

Lepas tu kami pun semua sambunglah perjalanan naik BigBus Paris,ape yg kelakarnye aku langsung x de gmbr atas Big Bus, sbb kt Paris ni aku betul2 fokus baca map nk g mana next destination. So d sbbkan trlampau kusyuk satu gmbaq atas bus pun aku x amik. Xpe lah kt London kami dh jadi beruk jadiankan atas bus. Kali fokus sket,takut trlepas tmpat2 menarik. Ok next destination kami turun kt area Moussee Du Lourve,atau dikenali sebagai Lourve Museum,dalam tu ade gmbaq Monalisa yang cukup trkenal tu. So kpd sesiapa yg nk masuk tgk,silakan lah aku mmg x laa,sbb x minat seni lukisan.


 Sebelum g Lorve Museum, kiteorg singgah dulu di Lock Bridge atau dikenali sebagai Pont De Arts. Ko tau x, smpai je time aku kt bridge tu pagar dan konci-koncinye dh kene potong. Gggrrrr!! bengang je gua. X dapek laa akak nk fefiling dtg paris konon kunci cinta kakak di pagar kemudian baling kt sungai.Haha!! Karut sgt impian kan. Mak mertua aku ckp jgn percaya karut tu.Hahaha!!
 Tapi ni kakakkan,kakak gigih jgk carik pagar,tepi2 ade laa tinggal sikit2 pagar yg dieorg x sempat potong lagi au pun fefeling laa.Dapatlaa jgak.OK laa tu uolls janji hadoo.wakaka!

NI kt tgh2 bridge, x igt nama bgunan tu.

Ok then kalau ko nk g ke Lourve Museum, korang kene lalu bangunan ni,betul2 mengadap dengan bridge tu. Masuk dlm bangunan tu posing2 dulu baru ko nampak kaca 3 segi tu eh. Tapi sebelum tu,jeng jeng jeng. 



Haaaa ko nmpk x acik ni,die ni betul ddk kt tepi jambatan Lock Bridge tu. Die meniaga waffle and creepe yang konon2nye begitu famous di sekitar eropah ni. So kami pun fefiling nk cuba creepe ala2 omputih nih.

laki aku bersungguh2 order nih,hahaha


Adik ipar aku order Nuttella Creepe, aku lak order Nuttella Waffle. Aummm,nyummy seh! Sedap2,patut laa org trgila2kan creepe n waffle bile dtg Europe. waffle die bukan mcm kitenye lembik je kan lps masak,waffle die keras dicelup dgn gula so jd rapuh letak lak nuttlla atas tu. Perghhhhh!!  


Ok pose maut dulu sebelum smpai Lourve Museum.


 Haaaa,nampak tu belakang kakak tu hape?? Tu lah die muzium yang menjadi kegilaan org ramai. OK jum kite tiru pose org.



KO tgk laaa laki aku x senonoh,x tgkp gmbr aku elok2 pun,huwaaaaa!!! Kejam
trpaksa lah kakak fefiling ada tali yg menyambung tgn ke bucu,wakakaka! Tgkp gmbr je aku dh brgado setengah jam, tp hasil ttp sedih,hahaha


Oklah,bagi mengharmonikan semula keadaan,kami bersatu padu utk mencecah bucu. Tapi aku ngan laki aku ni dh mcm pose gaya lompat bintang ke hape tah. So old skool! Hakhakhak!!



 Next destinatiom,kami pun bergegas2 naik Big Bus then go to the next destination. Notre Dame!! Oh My God,sekali lagi aku trgagam dgn seni bina Notre Dame yang sgt2 cantik,tp di sbbkan die ialah church aku x laa adore sgt,cuma kagum melihat senibina dieorg yg sgt2 cantik. Menghadap dgn Notre Dame ni ade kedai2 yang menjual sourvenir yang melambangkan Paris, cantik2 lak tu weh. Punya lah x sedar, ddk kt situ je almost 2 jam pilih2 sourvenir.








Mcm ni rupe kedainye, best you olss!! Mcm2 hadoooo, chopping board gmbr macaroon laa, bib gambar paris lah, keychain,fridmagent,macam2 loah ade. Mmbuatkan kami2 ni stuck for almost 2 hours kt sini. Hahaha!!

Disbbkan dh lama sgt kami di kodai sourvenir nih, kami telah ditempik oleh suami2 kami,hahaha!! sbb dh petang dik,last cruise yg Big Bus ni provide pukul 6 ptg. Time kt Nortre Dam tu jek dh pukul 4,huwaaaa panic panic. Ok cpt2 kami carik Big Bus utk balik ke Eiffle Tower utk naik cruise kt area situ. Pit stop nye di hadapan Eiffle Tower ye anak2,siap ko kene turun anak berpuluh2 tangga. BErkejar2 lah aku seperti ayam,takut trlepas.



Fuh,berjaya jgk kami naik River Cruise ni, alhamdulillah, ape yang paling best ialah,kiteorg dpt naik River Cruise ni smpai melihat matahari terbenam betul2 di menara Eiffle Tower. Cantik sgt2, satu pengalaman yang aku x boleh lupekan. Time tu berpuluh2 laa jd photographer nk tgkp gmbau silhouette. And aku puas hati naik River Cruise dkt Paris ni sbb Cruise yang disediakan lebih besar,lebih lama dlm 30minit mcm tu and everything is transparent. So ko boleh nmpk pemandangan luar very clear. So jum tgk gmbr2 menarik.
Dudut and Daddy









Kami ambil the last bus at 6pm utk pulang ke Arc De Triompe. Fuhhh sgt2 penat, tapi rasanya pengalaman melihat old city and new city of Paris sgt lah berbaloi. Mmg x boleh nk cover semua kt Paris ni tapi at least aku puas hati. Doakanlah semoga kami ade rezeki utk jejak bumi Eropah lagi, Aminnn.