.KliksKliksKliks.

Monday, May 21, 2012

My Bandung Trip : Day 2

Hello peepsss! Gud morning sunny days..hari nih nk smbg citer Bandung Day 2 d mana kiteorg melawat Pasar Baru! weeeeeeee..sumpah seronok! + berjaya menghabiskan duet sekelip mata aje,demit! Org yg paling bersemangat skali nk ke Pasar Baru tu dia dua ekor yg dlm gmbr d bwh nih, org lain x bgn lg,die dh semangat nk gerak pagi..phewww..



U see,i told u, dieorg mmg semangat n really enjoy their breakfast, kewl! Owh lupe nk bg tau Hotel Guci ni turut menyediakn breakfast yg lazat ade buffet gituw. So kpd mak2 yg bwk anak2, toksah risau psl mkn pagi, cereal ade, nasi goreng ade, nasi berlauk pun ade (ala2 nasi lemak gitu),roti bakar ade,bubur pun ade.So lepas having our breakfast, Pak Adang pun dtg dgn jayanye utk mengankat kami ke Pasar Baru..perghh Pak Adang amat mengikut perintah dan menepati masa,LIKE sgt!


Tadaaaaaaa,dh smpai dh kt Pasar Baru, Subahanallah! trkezut lh tgk pasar baru yg mmpunyai berbelas-belas lantai...Tp paling fevret kiteorg ialah lantai 2! haaaa kemaen kiteorg piley kain dh mcm x hengat donia.
Lantai 1 beli telekung, harus! ley buat hantaran. Kain telekung yg ade kt sini sgt berkualiti, walaupun hargenye x murah sgt (dh pandai dh indon nih skang) tp kain yg i beli tu Cotton Paris, sgt lembut dan sedap d pkai,siap ade mcm2 warna gituw!

Lantai 2 pulak ade pelbagai kain ela untuk d borong, rasa sgt menyesal bile dh pulang ke Msia nih x borong kain lace byk2 :( huwaaaaaaaaaaaaa! ni sume salah en tunang x bg tau nk kawen, rase rugi sgt! Lace kt sane murah. Kalau french lace kt Jakel tu semeter berharge RM200-RM300, kt sane u all buley dpt dlm RM100++...bygkn lah prbezaannye! Owh sy perlu sekali lg kesane! Lantai 2 i lobe u!!!!

Owh lupe nk bg tau one more thing, kalau u all nk carik kain cotton yg brmutu tinggi dan agak berbeza dr Pasar Baru, sile lah ke kedai yg brnama Kings, betul2 berhadapan dgn Pasaraya Matahari. Kt situ boley dpt Japanese Cotton yg cantik n brkualiti. I x beli cotton kt Pasar baru, sbb different drp kedai uncle kt Kings nih.
Depan Pasaraya Matahari
"Diskon" tu kau hadoo??
OK selepas kt Pasar Baru yg berlangsung selama 6jam..what??? 6 hours! gile! org ppuan kalau dh bershopink mmg x hengat,kt lantai 2 je tau melekat 6 jam!. Call Pak Adang terus n suh dieorg cpt2 selamatkn duet kiteorg drp trjerumus kehabisan. Pak adang terus mmbawa kami ketempat kedua dlm itenary yg d susun itu. Ke Toko 3! Waaaaaaa, i dgr citer berdegar2 psl TOko 3 nih, skali tu smpi, neeehhhh, x sedap langsung! Jeans sume tahap rabak je kot. 

So x nk mmbazir masa kiteorg terus ke Factory Outlet (FO) Jln Dago yg SUPER BEST,maaf x de gmbr sbb muke sume dh moody lapa+penat, shopink2 x ingat mkn. Tp semangat nk shopink tu d teruskn jgk smpi lupe nk tgkp gmbr. Why i kate best, sbb kt FO jln dago ni brg lebih brkualiti drp Jln Riau.Kt sini jgk u all boley carik baju2 baby yg ORI tp dgn harga yg brpatutan (cth brand RL,Burberry,Guess Kids,Harrods for Kids n byk lg lah) x terkata. Seb baek i x de anak, kalau x dh sekau satu ;p

Utk tidak mmbuang masa, kami meminta sekali lagi Pak Adang mmbawa kami ke kedai Brownies yg trkenal d Bandung iaitu Kartika Sari. Tadaaaaaa, haaa amik kau, org kt Bandung nih kaya raya, beli Brownies mcm nk beli bj kt Pavillion ak tgk kedai die, lawa nk mati.Tp tgklh kn, bile kedai dh 5 star gini jgn aspect lh Browniesnye 3,2 ringgit ;) Senyum je lh time nk byr tu,sbb Brownies Kartika Sari sedap sgt2!
Lps tu gi beli Brownies lg kt Amanda pulak. Amanda ni pun famous jugak, for the first time dulu i rase amanda Brownieslh yg paling sedap. Tp bile rasa Kartika Sari punye, no wonderlh kenapa ramai yg lebih suke Kartika Sari drp Amanda. U should try both! Tp Amanda Brownies lebih affordable n mewah. Boley beli utk bg sedara mara n satu opis. 

Dh mlm br trigat mkn, ish ish ish,anak2 dara kalau g brjln x igt dunia. So we decided to have Ayam penyet for our dinner! yeayyyy. So Pak Adang pun hantarlh kami ke Dapoer Penyet. Perghhhh, superb superb superb! Kedai sket punya 5 start, mkn murah nk mati, perghhhh, kenyang,sedap + puas hati.
Kami ambil set, Ayam Penyet + Garupa with nasi = total RM45 shj setelah d convert. Siap ley belanja Pak Adang lagi, kelas kau, kalau kt Msia nih mau berkira2 nk belanja org ;p
This is the scenery @ Dapoer Penyet, jln ape i x igtlh, tp dekat2 dgn restaurant Ayam Goreng Ibu Suharti (pun recomended jgk) n Bebek garang.
haha ;D dh mcm model Dapoer Penyet yg x bertauliah dh ak tgk! 

Itu dia Pak Adang,baek sgt, so Fatherly. Kpd sesiapa memerlukn Khidmat Pak Adang buley email saya d zalikhamohd@mobtv.my utk dptkn contactnya. The charge is satu hari RM135 x silap i. So berbabaloi-baloi kalau u all byk ramai. Dun wurry Pak Adang is like our Family Driver. All my sister n cousin dtg ke sini akan gunakn khidmat die. Tiptop first class, menapati masa dan byk tau jln shortcut ;) (Bandung kn macet dong!).

End of Day 2. To be Continue.

5 comments:

dapurCikWan said...

Salam kenal ;) seronoknya berjalan2..makan angin..

zalykha mohd said...

salam kenal dapur cik wan :)
yup2 mmg seronok
rase nk repeat lg

Anonymous said...

Hai Zalykha,

Boleh share no henpon pak supirnyer, next month sy nak g saner

just email to mohsen.ismail@yahoo.com

Thanx

Anonymous said...

Salam, timer kacih utk byk info b'guna..nk tny brape harga cotton kat kings? Tq..

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

A taste of Bandung right here in your town.You 'll awesomely love it.


Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

Brownies ETA ✈✈✈ on 2 dec 2014

Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

Place order or grab our limited supply now.

WhatsApp/sms dazlina +60192633431

Http://mamarxstorymory.wordpress.com