.KliksKliksKliks.

Thursday, October 8, 2015

My Last Day in Europe, Amsterdam Day 4 - Shopping Heaven at Kalverstraat, Amsterdam Central (Damrak)



Good Morning Amsterdam :) My lat morning in Amsterdam dan merupakan hari ke 14 aku jauh dari rumah. Huhu rindu dh kt Malaysia,x sabar rasa nak balik nak mkn nasi lemak,mcdonalds halal,kepci,pijja hut. Kat sini pun ade tp x halal,x heaven langsung ddk overseas nih. 


Ok lah hari ni kakak nak citer kakak sempat gi jalan-jalan di Kalverstraat, dkt area Amsterdam Center. Kalau korang google ape yang menarik mengenai Amsterdam, mesti korang akan find out Amsterdam pun one of shopping heaven city. Lebih kurang mcm London and Paris. Aku suke shopping kt amsterdam ni sbb kt Kalverstraat ni di dkt dalam street,so korang nk kemana2 senang je,x yah nk pening2. Sume brand berdekatan,so kalau ko nk menjerit pun boleh dgr sepelaung. Wakakaka



Ko nampak x bentuk Amsterdam center ni mcm mane?  Haa shopping dlm street2 tu kompem korang x kan sesat,sbb die mcm heksagon memusing je weh,senang. JUst igtkan lorong keberapa korang masuk.



OK dia akan start dari Central ni dkt bagunan yg jual henbeg2 mewah tu, De B'Jenkorf. Haaa pastu dari situ ko pilih laa ko nak masuk lorong mana. Macam kakak,pilih lorong yang byk H&M. Heaven nak mampus, byk giler H&M kt sana. H&M kanak2 lain,H&M woman lain,H&M for man pun kedai yang lain,so senang ko nak shopping.

Mcm ni lorong2 nya.

Terlalu byk Street brand yang di tawarkan di Amsterdam ni, so kroang mmg akan konpem pening kepala sbb street brandnye mene-pati cita rasa korang semua. So sediakan je lah duit nya ye anak-anak.


Gmbr di atas kakak amik dr Google, maaplah sumpah x sempat nak tangkap gmbr time shopping kt Kalverstraat tu sbb short time sgt. Pukul 4 ptg pick up dh smpai utk amik kiteorg utk bawak g airport.

Diantara kedai yang lain dari lain yang aku attract sgt nak masuk is KIDZ SPORT. Best woii kedai ni, jual baju sport dari macam2 brand khas utk baby and children. Mmg aku rasa harga murah berbaloi dari ko beli kt mesia. Brg sport dah laa uptodate,dgn harga yang berpatutan. X caya tgk harga kasut anak aku kt bawah ni berapa.


Haaa nampak baru 19.99 Euro its equal to RM80 for nike air max for baby. Kerlas kan? Bdk kecik kt mesia x pki air max anak aku ade air max,suke sgt!!! Pembelian yang berbaloi-baloi. 

Tadaaaa omei x anak aku pki?

Kasut2 yang last pair or last size dieorg bagi the best price. Tapi kebanyakkannye yang still in lagi design2 die. Oh lupe nk bagitau,kebetulan haritu g Pavillion,Kidz Sport ni dh bukak jgk, korang boleh lah checkidout dkt level 5,level kanak2,mcm2 baju sport baby n kids ade kt sana. Tp ttp x hap to date mcm kt oberseas.

Dan kami teruskan bershopping smpai x sempat nak tangkap gmbar, biasalah ade berapa jam je nak shopping sbb nk smpai kt airport sebelum pukul 5ptg. Flight balik Malaysia at 10pm.


Kiteorg lapar pun sempat grab creepe je weh. Tapi sodapppp. Kiteorg singgah kedai2 pastries sbb dh lapar sgt.


Erm dap dap. Janjilah makan creepe drp x mkn.

Sambil makan sambil jalan. Bergegas2 jalan balik sbb pick up dh nak smpai at 4pm. Ok nk citer pasal pick up yang hantar kami ke Airport. Kiteorg sekali lagi gunakan perkhidmatan yang sama di website city-airport-taxis.com.


Tapi utk balik ni kiteorg amik kereta yang paling besar.Muahaha utk 16pax. Sbb apa kiteorg amik kereta besar. Sbb bag masing-masing lepas dh packing masyaallah,sorang je bawak balik almost 4 ke 5 bag. So korang yang nk order pick up tu mmg suggestion aku amik laa kereta yang besar sbb beg tu x boleh dikira utk kereta yang boleh muat utk berapa pax jumlah org. Kalau beg korang byk mmg kene amik kereta yang boleh isi org yang lebih ramai dan lebih besar.

Tadaaaa,alhamdulilah dh smpai :) flight kami at 10pm. We choose utk smpai 6 jam awal sbb nak buat claim VAT Tax. Sgt lah penting bg korang yang shopping byk benda kt Europe ni utk smpai lebih awal sbb nak claim VAT Tax ni sgt lah panjang beraturnya. Mmg aku suggest paling lewat kene smpai 5jam sebelum fly.



Alhamdullilah our claim VAT Tax di Amsterdam sgtlah di permudahkan sbb dapat pegawai yang check resit and barang kiteorg tu baik. So sgt smooth perjalanan claim VAT Tax kami. Ok ni kakak nk bagi sikit tips claim VAT Tax utk first timer.

TIPS: 
1) Make sure korang packing barang yang nk di claim dalam satu beg luggage (One Large Luggage Bag)
2) Resit sebelum diserahkan kepada kastam perlulah di isi lengkap dgn NAMA,ALAMAT,IC/PASSPORT & NO TELEFON.
3) Make sure dh decide awal awal utk masukkan amount refund VAT Tax sama ada di dalam credit card atau cash. Kalau cash anda akan ditolak beberapa percent kerana proses pebukaran matawang dan sewaktu dengannya.
4) Make sure sampai AWAL 5 atau 6 jam sebelum waktu penerbangan. Ini bagi memudahkan proses anda utk melengkapkan borang-borang yang perlu diisi dan proses beratur yang sangat panjang.

Nampaknya sampai di sini sahaja kaka nak kongsikan pengalaman dan tips2 sepanjang 14 hari kakak berapa di Eropah,semoga tips2 kakak sgtlah berguna kepada anda yang pertama kali nak ke sana. GOOD LUCK :) 

p/s : Sebarang pertanyaan bolehlah email kakak at zalikhamohd@gmail.com or tinggalkan aje komen. ok  bye-bye ;) 

1 comment:

Husein Rider said...

bestnye dpt travel sana.