.KliksKliksKliks.

Monday, April 23, 2012

My Bandung Trip : Day 1

Wahhhhhh...ari nih rajin laa pulakkn nak update2 belog, walhal dh brthn entry nih trsorok dlm post inbox nih. Oklah, d sbbkn sy trlalu rindu nk travel, sy update jgk kisah travel sy ke Bandung yg hampir menelan sethn ak dok peruk. Entry ini sblm ni trpakse d tapis atas sbb2 x menutup aurat. Tp hati dh rindu, owhhhhh, sile abaikan saya yg x brtudung ketika ini ;p

Okeeh, ceritanya bermula begini, travel period from 24 September 2011 till 29 September 2011. Time tu 2 minggu lps raye, so d nasihatkn jgn travel lps raye, sengkek beb! Tp di sbbkn ak dh booking ticket nih dr Feb 2011, nk x nk kene gak g! kalau x rugi seh. Ticket ini berharga 0 FAIR!! haaaaa kau hadoo?. Time tu Air Asia sgtlh brmurah hati, byk 0 fair ticket d tawarkan dlm web, so sy dan kakak sy amatlah berusaha utk mendapatkn ticket nih. Tepat kul 12 mlm je terus bukak web utk booking. So the tips is booking ticket awal2 kalau ko kedekut cm akak.

So subuh2 agan, kami dh brtolak ke airport utk amik first flight, x nk mmbazir masa kn, tujuan  nk kebandung ialah utk brshopink!! yeayyyyyy...time nih sgt seronok, bff saya masih single lg time tu, so ape lg, it's time for menggedik!!!

Haaaaa amek kau, smpi bandung awal2 pagi, so bilik x buley check in lagi. Tp yg bestnye hotel ini ade airport transfer, so u all jgn risau, ley drop in beg dulu then buley ke tempat yg seterusnye. Zassssss, ke Trans Studio Bandung!. Naik cab murah saje. Total dlm RM9.
Kiteorglh manusia yg paling heppy skali smpi sini, sbb kirenye tempat ni baru beberpaa bln bukak, so dpat jgk merasa taman tema d Indonesia. Ape yg menarik kt sini, Trans Studio ialah Indoor Theme park dan yg paling menarik ialah bangunan nih bersambung skali dgn shopping complex yg baru di buka, ala2 Lot 10 gitu, sume barang branded, nangesss ek kiteorg tgk, x mampu. Tp d sebalik kedai2 5 star tu (feraagamo,LV n etc) sume, ade trselit satu kedai outlet yg mmg ORIGINAL tp yg dh end season. Haaaaa ape lg, kiteorg serbu lah! murahh kot! Raoul shirt u all buley dpt dlm RM50,beg Guess less then RM100 (afta convert) n mcm2 lg lah, tp sume brgan dr satu outlet yg same.


So hasilnye saya dapat baju RAOUL yg letops ini ;)


So afta sedarkn diri dr moroyan brshopping, kami2 pun masuk kedalam TransStudio nih, ticket beli siap2 kt kaunter. X mahal, murah jep, after convert dlm RM45. So ape lg, jum enjoy the trip! 


Mencuba nasib di Indonesia pula. Malangnye x brjaya, sbb rupe cm amah! x mandi beb!! 

Maafkan lah kami2 nih, ni je ride yg kami mampu naik. Nk try KingKong ride mmg penakut kecut perut laa kn tgk roler coaster tunggang trbalik tu. So kami sume amik keputusan main2 ride yg ringan jep ;p Tp walau mcm2 mana pun kami enjoy dlm Trans Studio ;) yeayyyyyy!

So slps brmain2 dlm masa setengah hari, perut pun dh keroncong2, mula lh carik2 kedai mkn kn. So u all jgn risau, sini mkn senang. Saya pesembahkan foodcourt Straits Kitchen...tadaaaaaa.

Kalau u all g trans studio nih, dieorg mggunakan sistem topup. Dr ticket masuk, nk membeli belah sourvinier dalam tu sampailah ke foodcourt. So pastikan balance dlm Kad yg diberi mencukupi. Tp kalau x cukup jgn risau, ley top up di kaunter, kalau ade lebey dieorg akan return semula duet. So kami2 yg musafir ni memilih utk mkn makanan yg murah lg sedap. Raja Nasi Goreng here i come....Yeayyyyy!!

Kelas kau, sepinggan dlm RM6 je. Sedap n murah.


So d sbbkn makanan kami murah, so kami2 sume boley brjimba jimba buat rambut. Yeayyy again(masalah pembaziran) . Tp super murah kt sana, cuci+potong+perm skali = RM40. Kt Msia ade?? Mmg x laaa kn. 
So ape lg ramai2 amik kesempatan mmbuat perubahan rambut, kuku dan rupa. Kiteorg budget ley jadi Rossa jap.kekeke.
Jas dan kuku gediknye
RM 15

Alya dah transform jd Luna Maya, kelas kau Maria!

Haaaa keluar je dr sini sume dh brtukar jd retis Indon. Kalau cm nih ari2 ak nk ddk sane ;p Bye2 Trans Studio. See u again ;) Dan kami pun di ambil oleh pak supir kami iaitu Pak Adang. Pak adang yg mengikut perintah terus menghantarkan kami ke tempat seperti didalam iternary iaitu Branded Outlet Jalan Riau.

So here is the place. Mengikut firasat saya, branded outlet d Jln Riau gak lousy berbanding d Jln Dago. Outlet d jln Riau nih sume menyajikan baju branded yang palsu dan agak buruk. Hanya ade sesetengah outlet sahaja yg best, seperti gmbr diatas, Cascade. Tp utk mencari pengalaman pertama, u should come n try. Maybe tilikan saya salah. 
Owh muke sume dh penat. Mintak Pak Adang hantar ke kedai mkn. weeeeeee ;)

Kpd yg first time dtg sini, jgn risau, nk cari makanan di Bandung adalah sgt mudah dan semua nya sedap2. Bak kakak ak cakap org kt sini sumenye jujur2 belaka. Masak x kedekut, sedap aje. So kiteorg jln2, jumpe kedai ini. BMK Bakso Special! haaaa akte ddk Indon, kene lah rase makanan Indon. Kedai ini alaaa2 Francais gitu. So kedai yg bersih dan makanan yg sedap! yeayyyyyy.


Bakso Komplit = RM 6 semangkuk
Rasa = ohsem!!!


So sume dh x larat, lps mkn minta Pak Adang hantar kami pulang ke hotel. Tadaaaaaaaa..ni hotel kami, walaupun x ddk hotel mahal mcm org lain, tp hotel ini best! Should Try, Guci Boutique Hotel, 3 Star = RM214 per nite.Suite room lg okeeh! sesuai sgt dgn kiteorg gadis2 traveller nih.


End of Day 1. To be continue.

7 comments:

Anonymous said...

NAK IKUT... - FARID BADARUL -

Anonymous said...

WAHH.. BEST NY BANDUNG.. SAYA MESTI PILEY..

-FARID BADARUL-

taty nadiah said...

mcm best ja. one day2

mmz said...

wow bandung..!! best tak holiday sane?

zalykha mohd said...

mmz: best sgt!!!! :)
sgt rendu nk kesana lg..
food+travel n the people there, sgt baik
should go there

zalykha mohd said...

taty : yup2 seriously best..should bwk duet byk2 ke sana ;)

Bimo Mekarwangi Tour said...

PAKEJ JIMAT BERCUTI KE BANDUNG

Assalamualaikum Tuan/ Puan Abang/ Akak

Perkenalkan kami dari Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport.
Sebuah syarikat muslim kat Bandung yang memberikan perkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kat kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

Special offer 2015... Joom tempah transport murah kat Bandung jer.

Rate per Kereta per Day :
# Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
Rate: IDR 400.000 or RM 115

# Toyota Innova / KIA Pregio (8 seat)
Rate: IDR 550.000 or RM 160

# Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
Rate: IDR 650.000 or RM 185

# Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

# Toyota Hiace commuter (12 seat)
Rate: IDR 850.000 or RM 245

*Masa sewa : 14 jam (8AM to 10 PM)
*Include : minyak, parking fee, tol, driver fee, driver meal and kereta
*Exclude : entrance fee ke tempat-tempat pelancongan untuk persons & kereta
*Ada extra charge sebesar IDR 50.000 jika nak melawat ke Kawah Putih
*Tak ada extra charge jika nak melawat ke kawasan Lembang & Tangkuban Perahu

Company kami tak payah ada deposite cukup send jer picture flight details and tempahan kereta cukup by WhatApps sahaja.

Terimakasih,
Bimo Mekarwangi Tour

Call/Text/ WhatsApp : +62 877 1519 6061 (Mas Bimo)
Email : bimomekarwangi@gmail.com
Facebook Page : Bimo Mekarwangi Bandung Tour & Transport