.KliksKliksKliks.

Monday, August 24, 2015

LONDON DAY 3 (London City Tour with Big Bus Tour)

Hello,hello,hello

Seperti yang dijanjikan hari ni nak update London Day 3. Day 3 ni kami semua dh setuju utk buat city tour, ronda-ronda nak tgk keindahan bandar London, yeaahh!!. So nk ronda2 London ni nk naik ape anak2?? Kami memilih utk menaiki Big Bus Tour. Kalau korang nk tau pasal big bus tour ni boleh jenguk website dieorg. 

Web Site London Big Bus

Actually Big Bus tour ni sama je mcm hop on hop off Malaysia, tapi kt sana ade beberapa jenis company bus double decker yang menyediakan perkhidmatan sightseeing in London beserta dgn package2 menarik. Cthnye,mcm Big bus tour ni ade package utk masuk ke rumah harry porter dan cruise secara percuma. Just pilih nak berapa jam 24,48 or 64 jam. Terpulang pada anda nk tour London nk naik bus ni berapa hari.

Ok untuk pengetahuan korang, sepanjang Europe tour ni,kebanyakkannye kami beli direct dgn agen,kami x pakai any perkhidmatan Travel Tour sbb MAHAL. Kalau korang bijak beli direct through website lagi murah. So bile kami dh decide utk naik Big Bus Tour, kami beli on9. Just bawak resit pembelian secara printing then dapat laa korang tour mcm nk pengsan.



Hotel kami depan Mark & Spencer ok, balik je terus singgah carik s****** hahaha,x bwk byk dr Msia





Ok, ni hasil gambar kami nak berjalan nak g amik Big Bus Tour. Korang jangan pening ok, once korang dh beli ticket dgn Big Bus, die ade beberapa pit stop yang boleh pick up korang, so mcm kiteorg pit stop permulaan yang paling dekat ialah di Marble Arch, hanya 5 min walking distant dari hotel. So berjalanlah kami menuju ke Marcle Arch. Marble Arch ni utk pengetahuan korang mmg sebelah je dgn Oxford Street dan Hyde Park. So siapa nk feefiling lepak taman,sile lah ke Hyde Park. Mmg cantik.

Ok seperti di dalam map, so rasenye aku upload map ni korang nampak laa sikitkan mane punca nak amik bus ni, so korang boleh lah start planning nk ddk kt hotel mana yang berdekatan.


Jalan punya jalan,jumpe laa Marble Arch ni. Korang kene masuk kt belakang Marble Arch tu, seberang jalan die ko akan nampak berdereret2 bus menanti korang. Ko terjah laa yang mane satu.

Sebelum naik bus, kite pose dulu ok. Marble Arch ni pun salah satu attraction in London jgk.

Di sebabkan kami diantara yang terawal punch ticket kami, kami dapat laa complimetary free another 24hours naik bus ni. Yehoooo!! Org London baik2 sgt,so helpfull. Dari 24 jam je ticket kami, kami dapat 48 hours tour.Yehooo!!

Ok here is the Big Bus map
Dari sini korang boleh lah rancang nk g mana and naik bus ape, so bagi korang yang pening nak naik berapa hari, aku mmg suggest utk korang beli 48 hours, sbb London ni terlampau byk tourist attraction. KO tgk je laa map tu, berselirat, siap ade 2 bus lagi, so ko mmg betul2 kene rancang, satu hari mmg x cukup dik.

Oh lupe pulak nk cakap Big Bus Tour ni mmg akan bawa korang ke tempat2 tourist attraction di seluruh London, so dari korang memandai2 nak jd backpack tegar, so better beli je Big Bus Tour ni senang, terus je bwk korang nk g mana. Ok jum tgk kemane saja kami singgah di sekitar London ni. 








Kami ni semuanya fefiling mat salleh,korang tau x rasa nak trkencing ddk atas bus ni dgn temperature 4 degress. Tapi x pernah sampai negara sejuklah katakan, kami ni semua nye nak rasa lah ddk atas bus double decker ni. Haaa amik kau 20 min pun x smpai, kene je angin sejuk tu terus larik ddk bwk, filing2 je laa tgkp gmbr.haha!!



Ripleys Believe It Or Not,dekat je dgn Madame Tussaud,siapa2 yang nk g madame tussaude dipersilakan.


Ni London Bridge ye anak2. Kt London ni ade 2 bridge yang korang akan confius, London Bridge and Tower Bridge. So bile dah sampai London bridge ni ape lagi, ko nyanyi laa London bridge is falling down!! Haha



Thames River and Eyes of London. Akak x sempat naik dik, kan akak pesan td g dua hari baru puas hati.

Trafagal Square. Dh x de dh burung2 merpati,so korang x ley laa fefiling nk bg burung merpati makan. Bagi je laa mkn kt Batu Caves tu haaaa.




 Big Ben

Bukan nak cakap tipu dik. Ko pirst time tgk Big Ben ni kompem korang teruja, akak teruja dik non tgk dr atas Bus, terus mintak drebar bas berentikan akak nk snap satu gmbar kt Big Ben. Cantik parliment house dieorg,masyaallah, seni bina dieorg waaalaaa! 

Afta snap2 gmbar kami decide utk ke Harrods, kalau korang nak pergi Harrods, korang kene naik bus line biru, jauh dik non ade laa 30min aku pusing satu London ni nk smpai ke Harrods tu.






Sampai je kt Harrods ni akak sekali lagi akak kagum diknon, cantiknye bangunan2 dieorg, Harrods die besar nak mamm. Satu tingkat ke satu tingkat mcm2 ade, tp bak kata akak, x cukupkan ko nk tour London in one day, so kami grab ape yang patut then chow terus utk kejar nak naik cruise pulak. Kalau korang berkesempatan lama kt London ni, pergilah kt cafe die,enjoy tea kt situ,tgk luxury brand yang x jual kt Malaysia. Cantik nauzubillah sgt dalm tu, very-very luxury! 

London kalau musim2 pertukar ni lah kelemahan die, asyik hujan je, few days aku kt London ade satu hari je merasa x hujan. Bile almost petang je start laa nk hujan, time aku nk buat River Cruise lak tu. Adoiii sedih!! 


Sini merupakan pit stop utk korang amik River Cruise, tu lah untungnye korang amik package Big Bus Tour skali dengan river cruise, so korang x yah pening2 nk beli ticket lain, penjimatan berganda ok.

Kalau korang beli siap dgn package river cruise korang kene study betul2 ok, sbb timing river cruise ni hanya ada smpai pukul 4 ptg sahaja, so korang jgn trlepas,kalau x nanti rugi, x silap aku ade 3 pit stop utk korang amik river cruise ni, so study lah map Big Bus ni dgn jayanya.



Tapi di sebabkan time kami naik river cruise ni hujan,dapat laa gmbar ala kadar je,siap kene pki baju hujan. huwaaaaa!! Bile ujan x best ko, ko tgk je laa Thames River tu air die keruh jek. puihhh!! 





Sadiskan view aku?





Ok ni bukan London bridge ye anak2. Ni tower bridge. Tower bridge ni canggihnye boleh lipat2 cm gituw. London Bridge cannot. So kalau g London jgn salah jambatan lak tangkap gambar nnti. Haha.


Hamboih laki aku sempat


X lama sgt lah korang naik cruise ni dalam 20mins camtu, so here is the last pit stop kami,dekat The Tower of London, dulu ni one of the castle. So kami sempat laa singgah jap, g tgk2 n beli few sourvenir. 


 Sebelah je castle ni ade jual Fish & Chips Halal. Korang kt London ni kene g tgk menu dekat2, kdg2 mmg ade yang bertanda Halal, so dh die kata halal, perut akak lapar dik, ape lagi balun laaa. hahaha

For almost pukul 5 ptg kami semua decide nak balik, ade yang keletihan and ade yang nk sambung shopping. Kalau korang sempat nak sambung shopping korang jangan lupe ok kt London pukul 6ptg kodai dah tutup. Kebetulan time kiteorg buat tour ni hari sabtu x silap, so kedai tutup around 8pm camtu.So sempat laa nk g meronggeng kt Oxford Street jap. 


Ok lah, sampai di sini je citer akak utk London day 3, harap dapat membantu mengenai Big Bus Tour, siapa x faham, boleh try email akak at zalikhamohd@mobtv.my or zalikhamohd@gmail.com. Akak boleh je jd travel agent bergerak korang. Muahaha. Jumpe esk utk London day 4!