Hi darlinks :) Salam Lebaran
Di bln2 syawal ni mesti ramai yg masak nasi impit n ketupat.
kalau ade lebih jg buang k. Ari ni i nk ajar u all masak nasi impit goreng ala2 chinese style.
Chinese panggil Fried Carrot Cake/ Fried Radish Cake. Tp resipi ni bukanlah 100% chinese style.
i adaptasi skit2 jep. Tp yg selebihnye i added sendiri.
Resipi ni actually i belajar from my aunty. Dia msk mmg superb!
Cume die letak taugeh lah. I x nk taugeh..hehe
btw, jum tgk resipi.
.F R I E D C A R R O T C A K E.
.b a h a n - b a h a n.
*nasi impit - 2 -3 bungkus (ikut berapa pax)
*bawang besar - 1/2 biji
*bawang putih - 1 biji
*telur - 2 biji
*udang segar - 100 ke 200 gram (ikut berapa pax) nk letak lebey pun boleh
*cili blend - 2 ke 3 sudu besar
* sos tiram - 1 sudu besar
* kicap cair - 1 sudu kecil
*minyak masak - 5 sudu besar
.c a r a - c a r a.
First of all cm biase, panaskn minyak then tumis udang.
Kemudian tumis bawang putih n bawang besar hingga naik bau. Jgn smpi hangus k.
Then masukkn cili blend,tumis hingga garing (mcm tukar warna sket). Tips: Bila cili tu betul2 masak
masakan anda akan menjadi lebey sodap!.
Lepas cili n bawang dh garing together, masukkn sos tiram + kicap masin sikit.
Gaulkn bersama2 bahan2 td sehingga naik bau.
Kemudian masukkn telur. Goreng sampai hancur n sebati.
Bile dh sebati semua (jgn lama2 sgt) masukkn nasi impit tadi.
Owh lupe nk bg tau, TIPS lg : sebelum goreng bhn2 di atas lumurkn sikit nasi impit yg sudah d potong bersame kicap masin skit. Ini adalah supaya nasi impit tu x rase tawar sgt.
Kalau kepada sesiapa yg nk masukkn sayur taugeh, sgtlh di alu alukn ;)
SELAMAT MENCUBA
2 comments:
teringin nk try.. tpi malas lebih.. hek3
waaa unik ni lom penah mkn n lom pnh tgk lg...hehehhe
Post a Comment