.KliksKliksKliks.

Wednesday, September 2, 2015

PARIS DAY 3 - DISNEYLAND PARIS




Dudut in da house!! Hello semua,setelah bercuti dari menulis belog selama 4 hari,hari ni kakak bersemangat waja semula utk menulis tips bagi anda yang ingin memasuki Disneyland Paris dgn harga yang murah. Jgn Disneyland saman aku dh ler,kekeke.

Ok time kiteorg survey2 nak beli ticket,kiteorg tgk dlm website disneyland,skali tgk,urut dada akak dik!!Harganye boleh cecah RM300 per persom. So aku ni pikir-pikir2 mane agency yg jual murah sikit ticket ni, then search search dlm google jumpe laaa belog abg Travelistah. Terima kasih bang,tanpa abg,x dapek laa den berjimat beli beg LV kt Paris. Ehh?!!

TRICK BELI TIKET MURAH KE DISNYELAND PARIS: 

Follow je tips abg Travelistah ni ok,anda pasti berjaya. Cuma skarang website Disneyland Paris ade improvement sikit,so a bit different dgn gmbr yg abg Travelistah bagi. Tapi korang mmg kene pandai2 laa guna sense korang sendiri. Harga pun dah different. Ok aku ajar sikit yg abg Travelistah x ajar k. 


Ok harga skarang yang paling murah ialah Euro59. Ticket ini hanya membenarkan anda untuk memasuki hanya SATU park sahaja,which is Disneyland Park (tanpa ticket Disneyland Studio). Alaa satu park pun x cukup satu hari. Ok Ticket Euro59 ini hanya membenarkan org2 tempatan iaitu org Perancis yang ddk di Paris utk membeli ticket ini, sbb time ko nk beli tu nnti die akan suruh ko masukkan alamat/tempat tinggal ko.Macam akak ddk apartment AnSo kan,so selamat laa akak ade alamat ghumah. So bagi korang yang nk beli ticket ni, make sure ade alamat rumah di Paris,kalau x ada,ko pandai2 laaa carik. SECOND perkara yang paling PENTING, ticket ini ada restiction utk digunakan. Ticket ini hanya boleh digunakan sekiranya tidak bertembung dengan mana2 cuti Am di Paris. So sebelum beli,korang check dulu calender cuti sekolah Paris, ade dlm google,ko google je lah diknon. Kata traveller kan?? Haaa lagi satu,payment only by credit card. So sediakan payung sebelum hujan.


Ok kakak pun dh penat berseloteh pasal beli ticket, jum tgk gmbar2 kakak ke Disneyland Paris. Yehaaaaaaaaa.

Mcm biasalah, sebelum ko nk kemane2 korang kene research,research and reseach. Itu lah pentingnye korang pilih kawasan korang tinggal a.k.a apartment yg sgt dekat dgn train station. Alhamdulillah,rumah kakak ni dkt jgk dgn train station RER Line. Nak ke Disneyland Paris, korang kene naik Train RER Line A. So korang kene amik train yang nak ke Marne La Valle/Chessy, the last station is Marne La Valle. Kat situ yang ade Disneyland yang korang idam-idamkan nak masuk tu.  

Train die 2 tingkat chuoolss!! Teruja kakak ddk tingkat ke dua. Wakakaka!! 

 Perjalanan utk ke Disneyland Paris menggunakan RER lebih kurang dlm 40 min dari kota Paris.




Korang turun2 je korang akan nampak 3 benda ni, mmg best siot, sini mcm a place for those toys lovers. Turun je RER teruja tgk bangunan kaler2full,akak pinjam gmbo google ye dik sbb akak trlampau kagum x sempat tgkp gmbau smpai2.


Yeayyyy dah smpaiiii!!

 Ermmm Teruja, x zabar x zabar!!




Seperti biasa,trade mark kakak,gmbar wajib dgn belon2 udara di Disneyland.



NI depan pintu masuk yang die akan scan ticket ko tu, akak mula2 seram,siap baca doa, jgn laa x lepas time scan. BIle die scan je bunyi 'titttt', 'Enjoy your vacation" Fuhhhh lega!!! YEhooo..time kasih abg travelistah,berjaya dh aku dgn pembelian ticket on9 ni. Yang penting korang jangan lupe print ticket korang tu,kalau x sia2 jek.


Masuk-masuk je nampak castle sleeping beauty, this is sooo fairytail!!! Nota kaki: maap mak lebih teruja dari anak. Sile abaikan.


Sambil tangkap gmbr ni,dalam hati tgh miming lagu Beauty and the beast. Wakakaka

Tgkp gmbaq dulu sebelum org ramai.

First skali akak lepaskan laki akak dan adik beradik mereka utk g main game yg extreme2,seperti roller coaster kt belakang bukit gunung berapi jadian tu. Kakak redha jaga anak tido dik. Ape nama park ni eh,tp die macam tema cowboy2 sikit, ade campur horror movie sikit,x silap kt sini ade rumah hantu sume.

Sambil2 tunggu dieorg main tu,akak pun bedal laa creepe nuttella idaman hati. Perut lapar kan, tak kan kakak nk biarkan begitu sahaja. Jadi kami pun beli lah creepe yang jual di booth2 dlm disneyland tu. Ermmmm dapp dap ermmm.


 Eh anak kakak dh bangunlah. Tgkp gmbr satu! 

Tibe-tibe Goofy lalu kt area situ,ape lagi kene serbu laa dgn anak2 kecil. Aku pun x lepaskan peluang, berasak2 aku pun semak sama nk tgkp gmbr. Demi mendapatkan gmbr kenangan,sok anak aku tau die dh pernah smpai Disneyland.Hahaha.

Laki aku pen sempat selfie.Zassss! 

Cowboy town

Jungle house
Akak sekali lagi x naik,tgkp gmbr jek sbb redha kene jaga anak.Hahaha





Tgk bunga Sakura belakang kakak dik. Kemaen sgt berkembangnye. Musim bunga laa katakan time ni.

 Then kiteorg cpt2 decide nak g Fantasyland, rasanye kt sini lagi byk attraction. Haaa mmg betul ko,kemaen ramai org beratur nak main satu permainan tu. Huwaaa!! ok nanges. Time ni kiteorg dh start berpecah, sbb takut x sempat nk explore Fantasyland yg best ni. So dieorg beratur utk naik train or something ala2 roller coaster versi x mncabar. Aku lak bawak anak aku masuk Alice in Wonderland.







 Best giler taman ni, actually die mcm laluan sesat. So ko kene pandai-pandai laa sendiri find out,mcm mana nak naik ke tower/castle Queen tu. Mmg mncabar, sbb die atas bukit, sakit lutut aku mencarik jalan sbb ko kene mendaki ok,silap2 campur sesat lagi,mmg nangiss!



Berenti jap dulu tgkp gmbar dgn ikon Alice in Winderland nih.



Setelah penat mendaki, muke bangga gile dapat gak carik jalan walaupunsesat barat nak ke Queen Castle.


 Ni pintu masuk die, pun ade gak dua tiga pintu yang boleh buat ko sesat, so pandai2 lah carik. Kt atas ni ko boleh naik and tgk sendiri pemandangan dari atas tower tu.



Fantasy Land.

 Lepas tu kiteorg bergegas pulak larik nak masuk Small World. Mmg sebelum masuk aku dh baca review, mmg byk org suggest utk masuk, worth a penny beb! Mmg best. 


Korang kene naik boat, then akan di dendangkan dengan muzikal puppet,best sgt!! X zabar nak masuk!



Tapi nak masuk tu nanges laa kene beratur panjang, anak aku dh pengsan dh laki aku dukung. Kesian laki aku almost 1 hrs jugak laa kiteorg beratur,tapi tabah sbb nk masuk benda alah ni. Hahahaha

 Next time kalau ada duit nak beli express lane je,senang! X yah beratuq!

video


video

Bestkan small world? X sia2 beratuq panjang macam ulaq kene palu,hikhikhik. Kalau korang g mane Disneyland you all should try this ride,naik boat tapi ade byk puppet musical from one country to one country. Puas hati sgt2 beratur lama.

Lps teruja tgk mendalah ni, perut kami pun dh keroncong. Lapooo weh,dh almost nk dekat pukul 3 dah. Lps ni nak kejarkan Parade pulak. SO sebelum tgk parade better g makan. Dulu aku baca review mmg ade restoren makanan halal dlm Disneyland Paris ni namanye Agrabah, tapiiiiii time aku g tgh renovate pulok! Adoiii stress tul,kami2 dh laa x bwk makanan, so terpaksa laa carik yang separa halal. Maksud aku carik yg vegetarian. Kiteorg singgah kt restaurant Hakunamatata. Kiteorg order sandwich vege. Seb baek khayla mmg aku dh siap2 bwk nasi and daging kebab beli depan apartment kt Paris. Fuh lega dapat makan n luruskan kaki jap.

Saat yang di tunggu-tunggu. Parade Time!!! 
Omaigaddd!! Ramai giler orang tunggu nak tgk paradae.Kalau korang pergi Disneyland ni mmg rugi kalau korang x tengok parade die. So far before this aku g Disneyland HK,parade best, let see this time,best x parade Disneyland Paris.










Disebabkan kami agak lambat sampai ke tapak lokasi, so kiteorg x dapat laa tgk depan2 sbb dh ramai sgt yg berkumpul depan castle, so kiteorg lapisan ke 10 mungkin? Kesian LaLa,trpaksa tgk dari jauh. Sorry syg, ade rezeki kite pergi Disneyland HK ok.



 Dah habis parade,semua org berpusu2 nak sambung main game balik.



Kiteorg smbung jalan2 balik. Tapi lala dh melalak. So kiteorg decide to Take 5.


Tadaaaaaa. Gelato!! Aummmmm. 
kalau kt Disneyland HK,semuaorg giler nak makan waffle kepala mickey tu kan. Kt sini nanhadooo,nak rasa kelainan beli laa eskrem gmbr biskut mickey.

Dan disebabkan hari dah nak hampir malam,kami semua x beli lagi sourvenir so we decide utk jalan kt Hollywood Street and beli sourvenir.Yohooo masa yang di tunggu2 nak beli mainan lala. Best giloz!!

Haaa ko tau2 dah malam, jadi kiteorg decide terus untuk stay smpai tgk fireworks. 
Fireworks start at 9pm x silap. Kiteorg smpai rumah around 11pm midnight. RER last at 12pm. SO make sure korang x miss.










Macam ni lah lebih kurang rupe dalam Disney Store di sepanjang2 hollywood street itu. Mmg haven!!!! Aku je habis beratus2 belikan khayla mainan and patung2 mickey. Bukan stakat mainan je, kitchen tools ade, house holds ade,mcm2 lah sourvenir mickey yang korang boleh bawak balik,yang penting sebelum pergi sini jangan lupe sediakan ongkosnya. 

video

Kalau korang g Disneyland x tunggu sampai firework juga adalah salah satu kerugian yang teramat besar, sbb fireworks die sgt2 best. Tp apa yang aku expirience fireworks Disneyland HK lagi best diknon. Yang ni dalam bahasa Perancis, lagu2 pun x byk sgt lagu walt disney,mahal gamaknye nk bayar lesen lagu, tapi disebebkan akak gian nk tgk fireworks,layan je lah diknon. Anak akak dh tido dh time ni,sok dh besar je laa ko tgk fireworks ni nak. Haha. Adiosss!

No comments: