.KliksKliksKliks.

Sunday, November 27, 2011

Sambal Tumis Petai Udang


Salam maal hijrah semua. So d sbbkn hari ni cuti, i dgn baek hatinye nk msk skit utk family
nak masak sambal tumis udang letak petai...nyummmehh!
Lame giler dh x msk sejak dua menjak nih..super bz. So hari ni amik jgk kesempatan utk msk jgk
jum tgk bhn2.

| Sambal Tumis Petai Udang |

-udang - 1/2 kg
- bawang besar 3 ulas
- bawang merah 3 ulas
bawang putih 1 ulas
- cili boh / blend - 3 sudu besar (kalau nk pedas lg buley tmbh)
- petai - 2 papan
- air asam jawa - i cawan

|Cara - cara|
First of all u all blend bawang besar (2 biji) lg sebijik tinggal utk ptg2, bawang merah,bwang putih
Then tumis dlm minyak masak yg panas
Lps bawang dah d goreng nmpk kekuning kuningan, masukkan cili boh
tumis lg smpi naik minyak. Afta dh tgk naik minyak masukkn petai, 
goreng petai trsebut bersama2 dlm lebih kurang 15 min spti gmbr d bwh



Lepas petai d goreng dgn empuk, u all bolehlah masukkn udang
kacau2 smpi sebati, biarkn selama 10min, udang ade stock trsendiri
tunggu air stock keluar then baru masukkn air asam jawa.
Lepas masukkn air asam jawa, tunggu smpi renih, masukkn bawang besar yg d potong2 bulat
Supaya masakan kite lebih nmpk menarik.
Then masukkn garam, gula sikit ikut sesedap rase anda.
Kalau rase masin, sile tmbh air kosong utk mebykkn lg kuah.

*
*
*

Selepas renihkn dlm 20 min
Tadaaaaaaaa...ini lah die
sambal tumis udang dgn petai
Selamat mencuba :)

5 comments:

Ejat said...

nyumx3..sdp nye..tertelan air liuq ni..hehe

Pen Biru said...

next time cuba gantikan udang dengan daging..masukkan daging gulu semapi empuk pastu baru taruk petai..memang sedap dan sempoi

zalykha mohd said...

ejat : hehe..sile tgk smpi melele air liuq tu..

pen biru: uraitt! next time i akan try
tQ for the tips :)

nurul said...

nak lg sedap kan,
gorengkan dulu udang & petai..ketepikan then tumis cili..
lebih rasa udang & petai :D

jual bawanggoreng said...

salam sukses
http://jualbawanggorengrenyah.blogspot.com/2015/02/bawang-goreng-renyah4.html