.KliksKliksKliks.

Monday, August 22, 2011

Meetball for ALL :)

Salam ramadhan darlinks
Sudah lame x update belog, sorry....penyakit malas mengupdate dh dtg dh d bln ramdhan nih
Hari ni genap 22 hari kite berpuasa dan lagi 6 hari nk beraya
wehoooooo!! excited!! Di sebabkan hari ni baru rajin nk mengupdate belog
So hari ni i nk share masakan yg i masak on the first day of Ramadhan
haha. Kalau simpan lauk nih dlm fridge pun dh basi.
Apakah masakannye??
tAdaaaaaaaaaaaaa

*
*
*
*

Meetball Ala IKEA

Haaaaaa u all semua pernah makan meetball yg super sedap kt ikea kn?
So ari nih i nk share resipi yg sebijik cm IKEA buat. Mana i blaja buat meetball nih? Semuanya drp buku resipi IKEA
yg d jual @ mini market die kt tingkat bawah tu. Kat situ semua ade. NK nk beli frozen Daim cake pun ade,
meetball yg frozen pun ade, pendek kata kalau u all suke brg makanan ikea, lagi besh u all dptkn bulu resipi tu.
So jum tgk bahan2.


Bahan Bahan.

bawang putih - seulas
bawang besar - suku (sikit jek)
meetball (bebola daging) - ikut brape ketul nk masak
Graddsas - perencah utk buat kuah meetball
Simplot wedges


Ok. seperti melihat keadaan bahan2 d atas..anda semua ley imagine brape ketul nk buat, nk brape byk nk letak bwang okeeh.
Jum kite mulakn buat meetball dulu.


.Meetball.

Ok first of all, u all panaskn butte (sikit aje), then masukkn meetball sejuk beku seperti gambar d atas td mengikut
jumlah dan kuantiti yg d gemari. Actually u all boleh dapatkn meetball frozen @ ikea small market kt tingkat bawah.
Tp d sebabkn oleh,i agak was2 mane die dapat daging tu n i rase expensive,
so i just g beli meetball frozen yg original kt pasar tani n masak ikut buku resipi IKEA :) .
 Untuk mendapatkn rase seperti meetball IKEA, u all perlulah tumis daging frozen trsebut dengan bawang putih
n bawang merah mengikut sukatan td.
Then,kirenye u all cm carboiled the frozen meet sampai bertukar warna keperang perangan
(excatly like ikea meetball). Then masukkn secubit garam utk tmbh perisa.
Sementara u all tunggu meetball ni masak, u all ley goreng fries dulu. Kat IKEA gune fries yg crinkle cut tu kn.
Tp i just pki wedges by Simplot. Lagi sonang n sodap. Beli perisa spicy.
Meetball anda akan menjadi lebih superb rasenya!

.Gravy.

Ok, i pun x brape pandai buat gravy.
Tp utk mendapatkn rase yg sebijik cm IKEA, u all just beli je gravy dlm packet yg dh siap kt IKEA tu yg tulisan GRADDAS.
Haaaa..amik kau. senang je. u all masukkn whipped cream cmpur dengan air sikit mengikut sukatan kt blakang die. Agak2 whipped cream tu dh merenih u all masukkn aje gravy segera nih then kacau dengan pemukul telur. Kenapa kene
kacau dgn pemukul telur yg ade jalur2 besi halus tu? Sbb nnti bile x siap kuahnye x brketul2 atau pun brketel.
Hehe. haaaaa,lg satu u all x yah tmbh garam kt kuah ni ok sbb kuah ni mmg dh masin. So lepas die dh pekat n dh merenih.
Boleh lah mengangkat dan menghidang seperti keadaan gmbr d bawh.
Jum lihat hasilnya.

*
*
*


tadaaaaaaaaaaa.
X lh brape pandai sgt nk jdkn cm rase kt ikea sebijik.
But, its not bad n more economical at all.
Selamat mencuba :)


p/s : lg seminggu nk raye..wehoooooo!!!!
mood : excited ;p

6 comments:

ina said...

waa rindu meatball! okay kne try nie...

pas nie buat daim cake plak k... hehee

MAI a.k.a WAWA said...

sedapnyaaa..
masakkan utk i boleh syg??hehe...

zalykha mohd said...

ina : haaaaaa mesti try tau yunk
buat daim cake? omg...kene jd chef dulu z nih ;)

zalykha mohd said...

wawa : hehe
tQ yunkkk :)
sure2 nnti dtg raye
z mskkn k ;)

Cik Cactus said...

waaa nampak sedap xpyh nk pergi ikea lagi wat sendri pon bley..kene try la cm ni..tq Z.btw salam pekenalan =)

Cik Cactus said...

waaa nampak sedap xpyh nk pergi ikea lagi wat sendri pon bley..kene try la cm ni..tq Z.btw salam pekenalan =)