Alhamdulillah Ramadhan dtg lg :)
Kali ni ramdahan sy brbeza sedikit dgn ramdahan yg lps2
Sbb skarang nih sy dh brkerja, penat ke mcm2 mane pun kene teruskn brpuasa
d samping brsabar dan brpuasa mata. opssss!
Ok lh sempena menyambut Ramadhan kali ni, i terigin bebenor nk msk
meehoon goreng kegemaran i - resipi dr mak
so i namekn reseipi nih meehoon goreng che bedah
hehe.
jum kite tgk bahan2nye :-
b a h a n - b a h a n
* bawang merah/kecik - 6 biji (dtumbuk)
* bawang putih - 2 biji (di tumbuk)
* udang kering - segenggam (dtumbuk)
* daging kisar / daging potong pun muley - suku kilo
* udang & sotong - 100 gram
* fish cake / fish ball - d goreng dahulu
* mee hoon - cap pape pun muley..tp sedap sbnrnye cap bintang - d rendam
* kicap tamin + kicap masin kipas udang utk rasa yg lebey superb
* cili boh / cili serbuk - ikut sesedap lidah
* telur - 2 biji
* telur - 2 biji
c a r a p e n y e d i a a n
1) panaskan minyak & tumis bahan2 basah - udang,sotong,daging & ayam + fish cake n fish ball
2) Angkat bahan2 tumis td
3) Tumiskan bawang merah,bwg putih sehingga bewarna kekuning kuningan
4) Kemudian masukkn cili boh (mengikut tahap kepedasan anda) - tumis hingga naik bau
5) Jgn lupa masukkn udang kering yg dh d tumbuk - ini utk memberi perisa supaya meehoon anda menjd lebih superb! - goreng kesemua bhn2 td sehingga garing
6) Masukkn semua bahan2 tumis yg pertama td
7) Dan masukkn air dlm 2 cawan (ikut jumlah meehoon anda, kalau byk meehon, air mesti separuh dr jumlah meehon) - Cth seperti gmbr d bawah
8) Tunggu sehingga air merenih & masukkan garam mengikut tahap kemasinan anda
9) Kemudian masukkn kicap tamin - jgn smpi itam sgt (ni just nk bagi colour n tmbh perisa jep)
11) smbil2 tunggu air renihan yg telah d masukkn kicap td, anda buleylah menggoreng telur seperti scramble egg
utk tujuan hiasan (separuh) + sepruh lg utk d masukkn kedlm meehoon nnti.
Kenapa sy goreng asing drp meehoon sbb - nnti die x cair n rase lebih superb!
12) Bile air td dah merenih dan dah sebati dgn bahan2 td, anda buleylah masukkn meehon yg telah siap d rendam sebelum msk. Gaul sehingga kering dan garing (api - medium fire).
13) Gaul sehingga kering dlm lebih kurang 15 ke 20 min.
14) Bile air meehoon dh kering, anda buleylah masukkn scramble egg yg tlh d siap goreng td separuh. Lg separuh buat hiasan seperti gmbr d bawah. ;)
S E L A M A T M E N C U B A :)
No comments:
Post a Comment